ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Α.Π.Ο.Α. ΑΛΩΝΑΣ
ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΑΔΡΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ο Α.Π.Ο.Α. Άλωνας ιδρύθηκε το 1955 ως Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Άλωνας. Την 1η Μαΐου 1967 μετονομάζεται σε Αθλητικό Πνευματικό Όμιλο Άλωνας θέλοντας με την αλλαγή αυτή να καλύψει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του, οι οποίες δεν ήταν μόνο αθλητικές. Ταυτόχρονα καθιερώνει ως έμβλημά του το φουντούκι, έργο του μεγάλου Αλωνεύτη ζωγράφου Τηλέμαχου Κάνθου, αφού η Άλωνα κατέχει τα σκήπτρα στην παραγωγή του και είναι συνώνυμο με το χωριό.

Οι νέοι της Άλωνας μη ξεχνώντας το χωριό τους συμμετέχουν σχεδόν όλοι στον Α.Π.Ο.Α, που αριθμεί πέραν των 135 μελών που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι απόδημοι και προσπαθούν στα μέτρα του δυνατού να εξυψώσουν το χωριό που τους γέννησε και τους έμαθε τα πρώτα τους γράμματα.

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ο Α.Π.Ο.Α. μέχρι και σήμερα έχει μια λαμπρή παρουσία στα αθλητικά πράγματα της Πιτσιλιάς και συνέτεινε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και στην καλλιέργεια του κλασσικού αθλητισμού στην περιοχή μας. Συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα ΕΠΟΠΛ έχει πολλές διακρίσεις με μεγαλύτερες την κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΠΟΠΛ το 1992, 1996 και 2000 και κατακτώντας αρκετές φορές τα τοπικά πρωταθλήματα του Α’ Ομίλου ΕΠΟΠΛ. Την περίοδο 2005-2006 ανακηρύχθηκε ΥΠΕΡΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΠΟΠΛ κατακτώντας το Πρωτάθλημα Α’ Ομίλου, Πρωτάθλημα και Κύπελλο ΕΠΟΠΛ καθώς και την ΑΣΠΙΔΑ Νίκου Γρηγορίου.

Πέραν όμως από τη συνεχή πρωταγωνιστική παρουσία του στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής και της επαρχίας Λευκωσίας έχει να επιδείξει μια πλούσια παρουσία στις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη ζωή του χωριού και του τόπου γενικότερα. Θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις των συγκροτημάτων του έχουν παρουσιαστεί σε αρκετά χωριά της Κυπριακής υπαίθρου αλλά και σε πόλεις όπως η Λευκωσία και η Πάφος.

Κάθε χρόνο διοργανώνει το Φεστιβάλ Άλωνας, ένα θεσμό που έχει καταξιωθεί ως αξιοσημείωτο γεγονός της ευρύτερης περιφέρειας. Είναι μια από τις αρχαιότερες και πληρέστερες εκδηλώσεις του είδους του στο τόπο μας και έχει βρει μιμητές όχι μόνο σε χωριά όπως το δικό μας αλλά και σε πόλεις. Η πρώτη διοργάνωσή του ήταν το καλοκαίρι του 1971 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με μόνη διακοπή το τραγικό καλοκαίρι του 1974. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ παρουσιάζονται χορευτικά, μουσικά και θεατρικά συγκροτήματα, γίνεται αναβίωση Λαϊκού πανηγυριού, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και χειροτεχνίας, προβολές ταινιών, ομιλίες, διαλέξεις και συζητήσεις πολιτιστικού περιεχομένου, αιμοδοσίες.

Το Φεστιβάλ γίνεται με τη συνεργασία και βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού-Πολιτιστικές Υπηρεσίες, του Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Ορεινών Θερέτρων Τροόδους και του Κοινοτικού Συμβουλίου Άλωνας. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ έχει συμβάλει στην πνευματική και πολιτιστική αποκέντρωση, στην καλλιέργεια, συντήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας και της περιοχής γενικότερα, στη συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στη σύνδεση του λαού με την ιστορία του, την παράδοση και τις ρίζες του.

Στην πολύχρονη ιστορία του ο Α.Π.Ο.Α. είχε και έχει ως βασικό μέλημα και επιδίωξη του την ανάπτυξη της Άλωνας και της Πιτσιλιάς γενικότερα. Με δική του σημαντική δαπάνη έχει μετατρέψει το οίκημα του σε καφεστιατόριο ικανοποιώντας της ανάγκες των ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Είναι ένα  καφεστιατόριο εξοπλισμένο σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές που πλήρη όλα τα κριτήρια που καθορίζονται από τα αρμόδια όργανα του κράτους.

Με πρωτοβουλία του Α.Π.Ο.Α. ο ΚΟΤ έχει κατασκευάσει το μονοπάτι μελέτης της φύσης “Πέτρος Βανέζης” στη μνήμη ανωτέρου στελέχους του. Το μονοπάτι που περνά κάτω από τις φουντουκιές δέχεται εκατοντάδες λάτρεις της φύσης κάθε χρόνο και για όλο το χρόνο. Είναι ένα μονοπάτι από τα ωραιότερα που υπάρχουν στην Κύπρο.

Με την συμπλήρωση σχεδόν 55 χρόνων ζωής του ο Α.Π.Ο.Α. άνοιξε νέα κεφάλαια. Παρουσίασε την πρώτη του έκδοση από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΟΝ που αναφέρεται στις σχέσεις που το χωριό μας έχει αναπτύξει από αιώνες με τη Μονή Μαχαιρά. Τίτλος του βιβλίου  «ΑΛΩΝΑ – ΜΟΝΗ ΜΑΧΑΙΡΑ Σχέση Διαχρονική». Μαζί με το βιβλίο παρουσιάστηκε και ο πρώτος ψηφιακός δίσκος με τις εκδηλώσεις και τα ιστορικά ντοκουμέντα που συνθέτουν αυτή τη σχέση.

Αύγουστος 2009.