ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΜΦΥΛΛΟΥ

Δέκα χιλιόμετρα βόρεια της Άλωνας, πάνω στον κύριο δρόμο Άλωνας – Κάτω Μονής και ένα χιλιόμετρο από το Δασικό σταθμό Παναγιάς, στη περιοχή Σύμφυλλος βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου το οποίο ανήκει στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Άλωνας.

Το ξωκλήσι είναι κτισμένο πάνω στα θεμέλια παλιάς εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και σύμφωνα με πηγές αποτελεί μοναδικό κατάλοιπο του εγκαταλειμμένου οικισμού Πηγαδούλια που υφίστατο τον 15ο αιώνα αλλά ανάγεται στα Βυζαντινά χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές και μαρτυρίες οι εκκλησία στεκόταν μέχρι και τον 20ο αιώνα, αλλά μετά την κατάρρευση της στέγης της οι εικόνες μεταφέρθηκαν σε διάφορες εκκλησίες της περιοχής πιθανότατα στον Πολύστυπο, Αληθινού και αλλού, όπου πιθανό και να κάηκαν σε πυρκαγιές που συνέβηκαν σ΄ αυτούς τους ναούς. Η εκκλησία αφέθηκε στο έλεος του χρόνου, οι πέτρες από τους τοίχους χρησιμοποιήθηκαν στο κτίσιμο σπιτιών και άλλων καταλυμάτων στον διπλανό οικισμό του Συμφύλλου και στις δικές μας μέρες μόνο κάποια κατάλοιπα μαρτυρούσαν την ύπαρξη εκκλησίας καθώς και το τοπωνύμιο της περιοχής Άγιος Νικόλαος.

Τα κτήματα γύρω από την εκκλησία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε Αλωνεύτες γι αυτό με δική τους πρωτοβουλία και πλήρη χρηματοδότηση κατορθώθηκε η ανοικοδόμηση της εκκλησίας.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1989 και κατά φάσεις ολοκληρώθηκε το 1999. Το ξωκλήσι έχει ξύλινη αμφίριχτη στέγη με αγκυλωτά κεραμίδια όπως τις εκκλησίες του Τροόδους, διαθέτει ξύλινο σκαλιστό τέμπλο που κατασκεύασε ο ξυλογλύπτης Κυριάκος Αγριδιώτης ενώ έχει αγιογραφηθεί από τον Κωνσταντίνο Λυτρίδη.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1999 τελέστηκε για πρώτη φορά πανηγυρική Θεία λειτουργία. Από τότε ο Ναός λειτουργείτε 2-3 φορές το χρόνο, είναι πλήρως εξοπλισμένος όπου μπορούν να τελούνται όλα τα Ιερά Μυστήρια, ιδιαίτερα βαπτίσεις.

Η τελετή των εγκαινίων του ναού έγινε στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2008 από τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. κ. Νεόφυτο.

(από κείμενο του Ανδρέα Κυριακού για την ιστορία του ναού)

IMG_0125
IMG_0126
Φωτογραφία Ηλίας Λάμπρου, AFIAP